Terug naar de blog pagina

Dry needling bij paarden

Dry wat…? Dat is een reactie die ik vaak hoor als ik over dry needling begin. Sommige mensen weten wat het is omdat ze zelf weleens met dry needling behandeld zijn bij hun eigen fysiotherapeut, maar het is nog steeds een vrij onbekende behandelmethode. Daarom wil ik je meer vertellen over wat dry needling is, wanneer dry needling toe te passen is tijdens een behandeling, en hoe het werkt.

Zelf heb ik in 2017 de specialisatie dry needling bij mensen gedaan en sindsdien heb ik de methode veel toegepast met zeer goede resultaten. Dat is dan ook de reden waarom ik de specialisatie nu ook bij paarden gedaan heb (2021).

Wat is dry needling
Het is een behandelmethode om triggerpoints en blokkades in spieren, pezen en fascia te verhelpen met een naaldje. Zoals de naam dry needling al aangeeft, dus zonder hierbij iets in het paard te spuiten en ook zonder iets uit het paard te halen. Voor dry needling word namelijk een acupunctuur naald gebruikt. Acupunctuur en dry needling word met dezelfde soort naald uitgevoerd, maar zijn wel twee totaal verschillende methodes.



Wanneer pas je dry needling toe?
Ten eerste is het van belang dat je zeker weet dat de persoon die dry needling wil gaan toepassen hier de juiste opleiding voor gehad heeft. Dry needling is een behandeling die is voorbehouden voor dierenartsen en dierenfysiotherapeuten. Dan weet je zeker dat de persoon die de naalden gebruikt ook de juiste voorkennis heeft om dit veilig te doen.

Daarnaast is er voor de behandeling een uitgebreid onderzoek nodig, waarin de behandelaar onderzoekt waar jouw paard last van heeft. Dry needling is namelijk gericht op triggerpoints in spieren (met hierdoor een doorwerking op de pezen) en verklevingen in fascie. Een triggerpoint is een punt in de spier waar de spiervezels als het ware verkrampt zijn en niet meer goed kunnen loslaten. Hierdoor kan de betreffende spier niet meer goed op zijn normale ontspannen lengte komen en staat de spier op spanning. Door deze spanning komt er ook extra trekkracht op de pees die de spier met bot verbind. En zo ontstaat er dus risico op schade aan spieren en pezen.

Een triggerpoint uit zich door pijn, te vinden als een lokaal drukpunt in de spier, die uitstralende pijn geeft. Ook is de spier dus gespannen en hierdoor is de bewegelijkheid van de betreffende spier verminderd.
Hetgeen kan betekenen dat jouw paard bijvoorbeeld zijn been, bekken, hals of wervelkolom minder goed kan bewegen. Dit heeft een directe invloed op hoe soepel jouw paard kan bewegen en vormt ook een risico op het ontstaan van verschillende blessures en/of overbelasting. Je kunt dry needling dus toepassen om deze triggerpoints in de spieren te verhelpen, evenals verklevingen in de fascie (het bindweefsel) dat door het hele lichaam over de spieren heen ligt.

Hoe werkt het precies
Nadat de behandelaar heeft bepaald welke punten hij/zij gaat behandelen, zal de behandelaar jou als eigenaar instructies geven over hoe het paard moet staan. Vervolgens kan de naald in de spier gebracht worden en worden de triggerpoints als het ware ‘’doorgeprikt’’. Hierbij kun je vaak een twitch van de spier zien, dit is wanneer de spier zich een seconde aanspant en gelijk weer ontspant.

Vaak wordt het naaldje wat op en neer bewogen door de spier om de verschillende triggerpoints te raken. En word er meerdere keren in dezelfde of verschillende spieren geprikt. De behandelaar gaat hiermee door totdat de spier(en) zich voldoende ontspannen.

Dry needling is niet voor ieder paard geschikt, al heeft dit er over het algemeen niet mee te maken of een paard ‘sensibel’ is of niet. Wanneer dry needling wordt toegepast gaan er altijd prikkels naar het zenuwstelsel. Het is hierbij afhankelijk van de situatie en het paard of deze prikkels een ontspannende werking hebben, of juist een meer opwekkende werking. Dit weet je pas wanneer je aan het behandelen bent en als behandelaar reageer je natuurlijk altijd op hoe het paard de behandeling ondergaat. Uiteindelijk is het doel altijd om de spanning in de spieren te verminderen en hiervoor zal het paard zelf ook moeten kunnen ontspannen.

Dry needling is niet voor ieder paard geschikt, al heeft dit er over het algemeen niet mee te maken of een paard ‘sensibel’ is of niet. Wanneer dry needling wordt toegepast gaan er altijd prikkels naar het zenuwstelsel. Het is hierbij afhankelijk van de situatie en het paard of deze prikkels een ontspannende werking hebben, of juist een meer opwekkende werking. Dit weet je pas wanneer je aan het behandelen bent en als behandelaar reageer je natuurlijk altijd op hoe het paard de behandeling ondergaat. Uiteindelijk is het doel altijd om de spanning in de spieren te verminderen en hiervoor zal het paard zelf ook moeten kunnen ontspannen.

Ook belangrijk om te weten
De behandelaar onderzoekt waar de triggerpoint zich in het lichaam bevinden en zal zich hierop richten. Een uitgebreid lichamelijk onderzoek is nodig om te zien hoe het paard voor de behandeling voelt en beweegt. Ook is het belangrijk om te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van de problemen is, omdat paarden echt meesters zijn in het compenseren. Dit is voor hun een overlevingsmechanisme, in de natuur wil je nooit de zwakste schakel zijn en zodoende compenseren paarden automatisch wanneer ze ergens last van hebben.


Het kan dus zijn dat een paard bijvoorbeeld artrose heeft in een gewricht in het been, hierdoor gaat hij anders bewegen en ontstaan er triggerpoints in bijvoorbeeld de hals of schouder. Wanneer je deze triggerpoints verhelpt haal je in principe het compensatiemechanisme van het paard weg, waardoor het paard plotseling kreupel kan gaan lopen. Dit is uiteraard heel vervelend, maar hierdoor weet je wel dat er verder onderzoek door een dierenarts nodig is. De triggerpoints waren in dit geval symptomen van een groter onderliggend probleem, de artrose.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er triggerpoints zijn ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting, een dysbalans, te fanatiek stoeien in de weide, enzovoorts. In dit geval kan dry needling er juist voor zorgen dat het paard zich na de behandeling een stuk beter voelt en dus vrijer kan bewegen.

Ten slotte
Dry needling kan een heel effectieve behandelmethode zijn, mits het door de juiste behandelaar op de juiste manier uitgevoerd word. Ben jij benieuwd of dry needling iets is voor jouw paard? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak!

Liefs,

Fay
P.s. mijn inbox staat altijd open voor vragen.